Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Serhat Şehrin Doğal Güzellikleri

Kuyucuk Kuş Gölü

Resim35.jpg

Kuyucuk Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi, Arpaçay ilçesinde, 43 27’ Doğu ve 40 45’ Kuzey koordinatlarında yer almaktadır. Kars’a 40 km mesafededir. Kars-Akyaka yolu üzerindedir.Denizden yüksekliği (rakım),1.630-1.640  metre arasındadır. 
Kuyucuk Gölü yakın çevresinde, Kuyucuk,Carcıoğlu ve Duraklı köyleri bulunmaktadır. 


Kars İlinin doğal değerinden biri olan Kuyucuk gölü 182 kuş çeşidi ile dünyanın birçok yerinden ziyaretçi akınına uğramaktadır.
“Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası 2009 yılında Ülkemizin 13. Ramsar (Uluslar arası öneme sahip sulak alanlar) alanı olarak ilan edilmiştir.

Çalı Gölü  
cali-kars03.jpg 

İli: Kars 
İlçesi: Merkez ve Digor Alanı: 481 hektar (tampon bölge) 2012 yılı içerisinde Çalı Gölü sulak alanı alt havzası biyolojik çeşitlilik araştırma projesi yapılmış olup koruma bölgeleri belirlenmiştir. 
Alan tanımı: Çalı Gölü Kars ili, Merkez ve Digor ilçesinde yer almaktadır. Ortalama yüksekliği 2237 m civarındadır. Kars-Digor kara yolu gölü iki parçaya ayırmıştır. 
FLORA: 205 bitki türü tespit edilmiş olup bunlardan 4 türü endemiktir. 
FAUNA: 2 tür çift yaşamlılar, 6 tür sürüngen, 114 tür kuş,14 tür memeli tespit edilmiştir. Dikkuyruk ördeğin üreme alanıdır. 
cali-kars01.jpg 

Susuz Şelalesi 

Kars - Ardahan yolu üzerinde bulunan Susuz Şelalesi 15 metre yükseklikte su düşüşüne sahiptir. Şelalenin yanında bulunan vadi 24 farklı kuş türüne ve çeşitli yabani hayvanlara doğal yaşam alanı oluşturmaktadır. 
9b066d3c52.jpg
Susuz-Ardahan karayolu üzerinde yer alan şelale, bölgenin en yüksek düşüşü sağlayan suyudur. Şelale çevresinde herhangi bir kullanım yoktur. Düzenleme yapılması halinde, yaz aylarında günübirlik kullanım imkânı mevcuttur. Şelale Susuz halkı arasında “Su uçan” olarak adlandırılır.
foto2546-kars-guncel-200.jpg 


AYGIR GÖLÜ 


   Aygır Gölü, Kars’a 13 km. mesafede oldukça büyük bir göl. Kars – Göle Karayolu üzerinde, Susuz ilçesinin batısında yer alıyor. Tatlı su gölü olan Aygır’ın bu ismi niçin aldığı bilinmiyor. Yörede zaman zaman gölden at kişnemeleri geldiği şeklinde efsaneler anlatılıyor. Aygır Gölü’nün kendisi gibi büyük bir göl olan Çıldır’a mesafesi 50 km. Aygır da Çalı Gölü gibi volkanik kayaçlar üzerinde oluşmuş bir lav set gölü özelliği taşıyor. Zemininde tatlı su kaynakları bulunan Aygır, baharda eriyen karlarla su hacmini yükseltiyor. Aygır’ın su potansiyeli oldukça yüksektir. 

aygir_golunde_kis_guzelligi13913322770_h1123140.jpg

   Önemli bir doğa alanı olan Aygır, büyükçe bir göl ve çevresindeki platolardan oluşuyor. Yabani kuşlara ev sahipliği yapsa da sulak alan özelliği zayıf. Kadife ördeğin üreme alanı olan Aygır, oldukça zengin bir balık potansiyeline sahip. Aygır gölünün çevresindeki tepeler oldukça dik. Gölün derinliği kıyıdan itibaren hızla artıyor. Bu yüzden yamaçlarındaki bitki çeşitliliği fazla değil. Yer yer saz ve hasır otu grupları görülse de çevresindeki sulak alan ekosistemi zayıf; yüksek dağ çayırları daha çok ön plana çıkıyor.  Bu durum alandaki kuş ve bitki çeşitliliğini etkiliyor.

Kars-Aygır Gölü.JPG

   Aygır Gölü, çevresinde hayvancılık oldukça yaygın. Hayvanların su ihtiyacı gölden karşılanıyor. Yaz aylarında piknik alanı olarak da kullanılıyor. Gölde ağırlıklı olarak olta balıkçılığı yapılıyor. Göl, yüzmeye de elverişli durumda.Yönetim planı bulunmayan Aygır Gölü’nün koruma statüsüne kavuşması için çalışma başlatılmış durumda.Gölde kirlenme yok. Olta balıkçılığının da göle zararı yok. En önemli tehdidi, kaçak avcılık oluşturuyor.

SARIKAMIŞ ORMANLARI  

Derin bir nefes almak için en güzel ormanlardan bir tanesi 

 
beyaza-burunen-saricam-agaclari-essiz-goruntu-10689774_o.jpg  

kars-sarikamis-telesiyej.jpg  

ÇILDIR GÖLÜ 


  Çıldır gölü, Doğu Anadolu bölgesinin en büyük tatlı su gölü ve ikinci en büyük gölü olarak bilinmektedir. Göl, tektonik oluşumlu bir göldür ve en derin noktası 49 metredir. Gölün çevresinde gelişmiş olan bir bitki örtüsü mevcut değildir. Bu sebep ile yemyeşil bir yer ise hayaliniz burası sizler için uygun olmayabilir. Göl, daha önce çeşitli balık avları ile de gündeme gelmiş ve medyada yer almıştır.

Cildir-Golu-2.jpg

  Burada yılın dört mevsimi balıkçılık yapılabilmektedir ve bölge halkı neredeyse tüm gelirini balıkçılıktan sağlamaktadır. Göl, zaman zaman çekilmekte ve sular oldukça alçalmaktadır. Bu gibi durumlarda balıkçılık gerilemekte ve balıkların üremesi için yeterli alan bulunmamaktadır.

buzda-balik-tutma4.jpg

  Gölde genellik ile avlanan en bilindik balık türü ise sazandır. Gölün etrafında sert bir tabaka vardır bu sebep ile çevrede tarım yapmak çok da mümkün değildir. Bölgeyi ziyaret eden turistler genellik ile balık tutarak burada zaman geçirmektedirler.